Veelgestelde vragen
Ik wil graag een medische verklaring. Kan mijn huisarts die geven?
Een medische verklaring kan niet door uw eigen huisarts worden gegegeven. U zult een andere, onafhankelijke, arts moeten raadplegen. U kunt hiervoor overleg plegen met uw huisarts of de assistente
Hoe kom ik aan een verwijsbrief?
Een verwijsbrief wordt geschreven door de huisarts, meestal op zijn eigen initiatief. Mocht u zelf graag een verwijzing naar een specialist willen dan kunt u een afspraak maken bij een van de huisartsen. U kunt uw vraag dan samen met hem of haar bespreken.
Hoe komt vader en/of moeder in het verpleeghuis?
Tegenwoordig kun je je niet meer in laten schrijven voor een verpleeghuis. Er moet eerst een indicatie komen. Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) verzorgt deze indicaties. Daarna is het afhankelijk van indicatie, urgentie en beschikbaarheid hoe snel men een plaats kan krijgen. Het CIZ vraagt wel de medische gegevens op bij de huisartsen, maar de huisartsen hebben verder geen invloed op de snelheid van plaatsing.
Zie voor meer informatie over het CIZ: www.ciz.nl
Ik ga naar het buitenland. Welke vaccinaties heb ik nodig?
U kunt voor vragen omtrent vaccinaties (inclusief gele koorts) en ander advies betreffende de gezondheid en reizen een afspraak maken bij de GGD. Houdt er rekening mee dat dergelijke consulten en de noodzakelijke informatie niet standaard door uw verzekeraar vergoed worden. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.
Ik ga naar het buitenland. Heb ik een medicatieverklaring nodig?
Of u een medicijnverklaring nodig heeft, hangt af van de medicatie, het land waarnaar of waardoor u zal reizen en de duur van de reis. Over het algemeen is een medicijnverklaring verplicht als medicatie onder de Nederlandse Opiumwet valt.
Er zijn drie typen verklaringen:
- De Schengen medicijnverklaring
- De Engelstalige medicijnverklaring
- De medicijnverklaring voor Turkije
Op de website van het CAK staat hoe u aan een medicijnverklaring komen. Daar kunt u ook de Medicijnen mee op reis-hulp invullen voor een advies op maat.
Afhankelijk van het type verklaring, vraagt u de huisartsenpraktijk om een handtekening en stempel (Schengen medicijnverklaring), of om een medicijnverklaring in te vullen (Engelstalige medicijnverklaring en medicijnverklaring voor Turkije).
De tijd die wij aan een medicijnverklaring besteden, kunnen wij bij u in rekening brengen. Hiervoor gebruiken wij het NZa-tarief voor informatieverstrekking. Voor 2025 is dit € 15,93 per 5 minuten. De hoogte van de nota hangt dus af van de bestede tijd.